Vezi VIDEO
Zeci de oameni de afaceri, dar si reprezentanti ai autoritatilor locale si ai serviciilor publice deconcentrate din Maramures au luat parte astazi, 7 noiembrie, la deschiderea oficiala a primei editii a Zilelor Firmelor Maramuresene. Cu aceasta ocazie, s-a facut un bilant al activitatii economice din judet pe anul 2012 dar, totodata, au fost prezentate si strategiile de dezvoltare a judetului pentru perioada 2014 – 2020.
Industria, comertul si serviciile sunt domeniile de activitate care au scos judetul Maramures din recesiune, in opinia oficialilor Camerei de Comert si Industrie (CCI) Maramures. Conform datelor statistice, acestea sunt activitatile care au inregistrat cele mai mari profituri, respectiv au avut cele mai mici pierderi. Informatiile prezentate in cadrul evenimentului ar trebui sa ajute la stabilirea unei strategii de dezvoltare pentru urmatorii ani.
„Scopul organizarii acestui eveniment l-a constituit de fapt cunoasterea de catre toti a starii economiei judetului si gasirea, impreuna cu operatorii economici, cu institutiile deconcentrate, cu reprezentantii administratiilor locale, solutii pentru ca perioada care urmeaza sa inceapa, de programare 2014 – 2020, sa reuseasca sa aduca si in Maramures dezvoltare economica sustinuta si durabila”, a explicat directorul general al Camerei de Comert si Industrie Maramures, Maria Morcovescu.
Intalnirea dintre mediul de afaceri si administratiile locale ale unora dintre localitatile din judet au reprezentat un bun prilej pentru a stabili care sunt prioritatile de urmat in viitor, pentru o dezvoltare economica strategica.
„Exista un anumit flux pe care il urmarim, in raport cu dezvoltarea economica. Fluxul acesta porneste de la educatie. In primul rand trebuie sa avem un sistem educational bine pus la punct in ceea ce inseamna scoli profesionale, dar trebuie sa avem un sistem de invatamant universitar care sa fie clar aplicat pe ceea ce ne dorim sa dezvoltam in zona economica. Va trebui sa facem acest lucru, pentru a genera o strategie de dezvoltare economica a judetului Maramures, nu doar a municipiului Baia Mare, pentru urmatorii 15 – 20 de ani”, a aratat primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches.
Unul dintre oamenii de afaceri prezenti la eveniment a vrut sa scoata in evidenta intr-un mod subtil ca sistemul economic romanesc are disfunctionalitati. La origine neamt, omul de afaceri a demonstrat ca, in ciuda piedicilor puse in ultimii ani de cand coordoneaza o afacere in Baia Mare, a reusit sa inteleaga sistemul si, mai mult decat atat, il trateaza cu o mare doza de umor.
„Avem un stand destul de frumos, 24 de metri patrati, eu m-am gandit ca din partea firmei mele 10 euro pe metru patrat pentru Baia Mare platesc. Daca primesc factura, bineinteles. Daca imi dati o factura de 240 de euro plus T.V.A., cea mai mare problema din aceasta tara, o sa o platesc. Nu cash, ca avem si conturi. Asta daca imi dati un cont”, a glumit omul de afaceri.
Zilele Firmelor Maramuresene se desfasoara in perioada 7 – 9 noiembrie, la Centrul de Instruire si Marketing al Camerei de Comert Maramures. Evenimentul cuprinde o expozitie cu standuri de prezentare ale celor mai importante firme din judet. Acesta este organizat de Camera de Comert si Industrie (CCI) Maramures, in parteneriat cu Primaria municipiului Baia Mare si Consiliul Judetean Maramures.
Sursa: Gabriela Kuhajda