Vezi VIDEO
Zilierii sunt in continuare la mare cautare in randul angajatorilor care pot utiliza in activitatile lor aceasta categorie de lucratori. In primele sase luni ale anului, peste 2.000 de maramureseni au fost platiti “cu ziua”. In topul activitatilor in care sunt cel mai frecvent solicitati zilierii se afla silvicultura.
Pentru ca sunt scutiti de la plata taxelor catre bugetul de stat, angajatorii prefera sa lucreze cu zilieri. Anul acesta, 50 de societati din Maramures au solicitat registre de evidenta a zilierilor de la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM), fiind totalizate peste 30.000 de zile in care la diferite activitati au fost folositi muncitorii platiti “cu ziua”.
„La nivelul judetului Maramures in primul semestru au solicitat eliberarea de registre de zilieri, un numar de 50 de societati comerciale, lucrand aceste societati cu un numar de 2.165 de persoane si inregistrandu-se 30.702 pozitii. Ce inseamna aceste pozitii? Sunt de fapt zile de lucru, zile lucrate de acesti 2.165 de lucratori”, a explicat purtatorul de cuvant al ITM Maramures, Mircea Onea.
Cei mai multi zilieri au fost folositi in silvicultura. “Ponderea cea mai mare o detin activitatile din silvicultura, sunt activitati care se desfasoara sezonier, de obicei primavara sunt activitati de defrisare si plantare, ponderea cea mai mare cu peste 90% din numarul total al acestor activitati o detine silvicultura”, a adaugat Mircea Onea.
Legea zilierilor reglementeaza activitatile in care pot fi utilizati muncitori platiti cu ziua. Acesti lucratori nu au parte de un contract individual de munca si nici nu beneficiaza de masuri de protectie sociala, deoarece angajatorii nu platesc pentru ei asigurari sociale. Tariful minim cu care sunt platiti acesti muncitori este stabilit prin legea salariului minim. Astfel, pentru fiecare ora prestata, zilierii incaseaza in jur de 5 lei.
Sursa: Camelia Tocaci