Vezi VIDEO
Institutiile publice nu pot desfasura activitati cu zilieri. Exceptie fac primariile care au organizate diferentiat serviciile de gospodarire comunala. Masura e reglementata in noile modificari legislative care intra in vigoare din aceasta luna. Tot din iunie, in activitatile de curatenie si la manipularea de marfuri nu vor mai putea fi folositi zilierii.
Anul trecut, la nivelul judetului Maramures, in registrul de evidenta a zilierilor au fost inregistrate aproape 66.000 de pozitii, ceea ce reprezinta numarul zilelor in care au fost utilizate in diferite activitati muncitori platiti cu ziua. Cei mai multi au lucrat in silvicultura, agricultura si manipulare de marfuri. Lista cu activitatile in care pot fi utilizati zilieri a fost restransa, printr-o serie de corectii ce au fost aduse la legea zilierilor. Noile modificari care vor intra in vigoare din 17 iunie precizeaza clar ca aceasta activitate e una intamplatoare, sporadica sau accidentala si nu are un caracter permanent. In acest context e interzisa utilizarea zilierilor in activitatea institutiilor publice, cu mici exceptii.
„Legea interzice utilizarea de catre institutiile publice a activitatii cu zilieri, dar vine si face o precizare in acest sens, stabilind ca acolo unde primariile au organizate servicii separate de gopodarire comunala, de ingrijire spatii verzi sau amenajare spatii verzi, acele servicii distincte pot utiliza si zilieri”, a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului Teritorial de Munca Maramures (ITM), Mircea Onea.
Odata cu aparitia noilor reglementari au fost scoase si alte domenii din lista activitatilor in care se poate apela la muncitorii platiti cu ziua. De asemenea, activitatile unde se poate recurge la zilieri vor fi identificate pe baza de coduri CAEN.
„Angajatorii sau acele societati care aveau ca obiect de activitate serviciul de intretinere si curatenie nu mai pot utiliza zilieri, pentru ca nu e o activitate ocazionala, intamplatoare sau accidentala. Era obiectul lor principal de activitate. Totodata sunt scoase acele manipulari de marfuri “, a precizat Mircea Onea.
Modificari au fost aduse si la modul de plata al acestei categorii de muncitori. Daca pana acum era un tarif minim si maxim, respectiv intre 2 si 10 lei/ora, acum tariful minim este stabilit prin legea salariului minim. Astfel, pentru fiecare ora prestata, zilierii vor incasa in jur de 5 lei, urmand ca suma sa creasca de la 1 iulie, cand salariul minim va fi majorat.
Tot de luna viitoare se schimba si modelul registrelor de evidenta a zilierilor. Acestea pot fi solicitate de la sediul ITM, comanda urmand sa fie onorata de Imprimeria Nationala. Pentru abaterile la legea zilierilor, amenzile au acum un prag fix, putand ajunge la 10.000 de lei.
Sursa: Camelia Tocaci