Vezi VIDEO
In dispeceratul 112 din cadrul Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS) Maramures nu a fost timp de sarbatorit, chiar daca azi, 11 februarie, a fost Ziua Europeana a Numarului Unic. S-a lucrat dupa programul obisnuit, mai ales ca telefoanele suna in continuu in dispecerat. Statisticile intocmite la STS au relevat ca numai in luna ianuarie, la sectia din Maramures a Serviciului Unic de Apeluri de Urgenta s-au primit un numar de 34.232 de apeluri, din care 2.460 au fost directionate spre politie, 3.937 spre ambulanta, 1,211 la ISU, 51 la jandarmi si 997 spre SMURD. Colonelul Marin Bancos, seful STS Maramures, a spus ca imbucurator este faptul ca numarul apelurilor false a scazut in comparatie cu anii precedenti.
Data de 11 februarie 2010 a marcat cea de-a doua ediţie a Zilei Europene 112, numar de urgenta comun in toate cele 27 de state ale UE si pentru care Romania risca sa fie sanctionata de catre autoritatile europene datorita problemelor tehnice in localizarea apelurilor de pe un telefon mobil. In prezent, interfata a fost imbunatatita, dupa cum a declarat si seful STS Maramures intr-un interviu acordat eMaramures.ro.
”In judetul nostru acest sistem a fost implementat in 2004 si a devenit functional din luna noiembrie a lui 2004, aceasta si explica experienta acumulata in aceasta perioada. Dar pe langa experienta personalului, sistemul a suferit o serie de imbunatatiri tehnice. La inceput numaruunic 112 functiona in paralel cu vechile numere de apel pentru politie – 955, pentru ambulanta – 961, pentru pompieri – 981. A mai fost jandarmeria, care s-a adaugat la acestea. Dar s-a produs apoi acel proces de migrare spre 112. In acest an a mai avut loc inca un eveniment deosebit, prin adaugarea la sistem a inca unei agentii de urgenta importante – SMURD Maramures”, a declarat Marin Bancos.
Acesta a mai declarat ca daca la inceput numarul 112 era apelat in joaca, iar multe dintre evenimentele anuntate erau false, ponderea apelurilor reale fiind de numai 10% din total, acum situatia s-a schimbat. ”In prezent, numarul apelurilor fara obiect si a apelurilor injurioase a scayut simtitor, respectiv ne refeim la un procent de 30%. Ponderea apelurilor reale din total a crescut si ar fi de precizat ca daca anul trecut au fost 403.099 apeluri primite, iar dintre acestea au fost reale 82,125, la acestea intervenindu-se”, a spus seful STS Maramures.
Totusi, inca multi cetateni suna la 112 chiar daca nu au probleme urgente. In acest sens chiar a fost demarata o campanie de informare, pe parcursul zilei de azi facandu-se o informare a populatiei in legatura cu interventiile care pot fi anuntate la serviciul unic.
Numarul european pentru apeluri de urgenta 112 a fost introdus in 1991 pentru a suplimenta numerele de urgenta nationale si pentru a facilita accesul la serviciile de urgenta in toate statele membre ale UE.
Sursa: Vasile Dale