Ziua de marti, a treia din saptamina dedicata celei de-a XVI-a editii a Festivalului International de Teatru ”Atelier”, a imbinat atentia acordata scenei cu preocuparile pentru literatura si film.
Un bildungsroman si o carte de poezie criptica
Libraria „Cartea Romaneasca” din Baia Mare a gazduit, la orele diminetii, o dubla lansare de carte, in prezenta autorilor: a doua editie a romanului ”Inventarul iernilor”, de Petru Maier Bianu, aparuta la Editura Polirom, respectiv volumul de poezie „Experiment cu o inserare” de Dan Lototchi, aparut la Editura Pro Business din Berlin.
Cartea lui Petru Maier Bianu – regizor de film, presedintele Fundatiei culturale Accumm – a fost caracterizata de criticul Claudiu Groza drept ”o confesiune, un bildungsroman, dar si o fresca sociala”, iar de scriitorul Doru Mares, drept povestea unui ”exercitiu de vietuire” al unui om care ”s-a nascut in 1947, adica in anul in care Romania civilizata a murit”.
Vorbind despre cartea lui Dan Lototchi, un sighisorean implicat in numeroase actiuni culturale, acelasi Doru Mares, opina ca ea se constituie intr-o ”experienta textuala criptica, greu digerabila”, pe care ”trebuie sa o iei cu lingurita”. Claudiu Groza a indulcit putin lucrurile, spunind ca, ”daca reusesti sa intri in logica interioara foarte speciala a acestui volum, vei avea satisfactii”.
Sapanta, Spoon River de Maramures
La prinz a fost prezentat primul film realizat in Cimitirul Vesel din Sapanta, bazat pe un happening produs acolo in cadrul precedentei editii a Festivalului ”Atelier”, aparut ”in directia de tintirim a lui Victor Ioan Frunza” si cu ajutorul catorva „actori si actoare” de la Municipalul baimarean.
Filmul, regizat de Petru Maier Bianu, se intituleaza „Sapanta versus Spoon River” si realizeaza o paralela intre epitafurile scrise de Stan Ioan Patras, creatorul Cimitirului Vesel, pe crucile mortilor si poemele cuprinse de scriitorul american Edgar Lee Masters in volumul „Spoon River Anthology”.
In aceasta carte, publicata in 1915, poetul realizeaza o colectie de 244 de epitafuri ale fostilor locuitori ai orasului fictiv Spoon River, in care acestia isi povestesc greutatile si momentele importante ale vietii sau relateaza felul in care i-a ajuns moartea, totul cu o sinceritate care nu mai tine seama de conventiile sociale. Intre poemele celor doi autori exista frapante asemanari, scoase in evidenta prin recitarea lor alternativa.
”Vestul singuratic”, de Martin McDonagh, si „Fotel, de Vinnai Andras
Primul spectacol de teatru al zilei, intitulat ”Vestul singuratic”, de Martin McDonagh, in regia lui Cristi Juncu, a fost prezentat de Teatrul 74 din Tirgu Mures, unul dintre protagonistii „Portretelor in Atelier” de anul acesta.
Spectacolul, care zugraveste o lume amuzanta prin grotescul ei, este cel mai recent proiect din domeniul artelor spectacolului ale Centrului Multimedia Teatru 74, care doreste sa promoveze modalitati de expresie artistica variate, de la muzica la arte plastice si digitale, de la dans la literatura si artele spectacolului.
Seara s-a incheiat cu un spectacol in limba maghiara, ”Fotel (Diagnostic acompaniat de muzica)”, de Vinnai Andras, in regia lui Bodo Viktor, prezentat de Teatrul Moricz Zsigmond din Nyiregyhaza – o incursiune in universul mental al unor pacienti de la spitalul de psihiatrie, in care realitatea si halucinatia se contopesc, astfel incit devine neclar insusi termenul de „normal.
Foto: Anca Goja
Sursa: Anca Goja
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult