Vezi VIDEO
Azi, 15 octombrie, angajatii Muzeului de Istorie si Arheologie din Baia Mare nu i-au impiedicat sub nicio forma pe vizitatori sa atinga exponatele, desi in celelalte zile sunt cu ochii in patru, incercand sa protejeze lucrarile din incinta Muzeografii au facut exceptie de la regula cu un motiv intemeiat, expozitia fiind deschisa special pentru nevazatori.
Zeci de elevi de la liceul pentru deficienti de vedere din Cluj-Napoca, dar si nevazatori din mai multe judete ale tarii au fost invitati in salile muzeului baimarean cu ocazia Zilei Internationale a Bastonului, sarbatorita anual in 15 octombrie. In deschiderea expozitiei, unul dintre elevi a citit cateva randuri despre Pintea Viteazul, scrise in alfabetul Braille. Atingerea exponatelor din cadrul muzeului le-a dat ocazia vizitatorilor sa aiba parte de o lectie de istorie concreta.
“Expozitia prezenta este foarte utila pentru nevazatori, mai ales pentru elevii pe care i-am adus cu mine astazi, pentru ca asa pot sa intre in contact direct cu istoria, sa nu li se para istoria o disciplina abstracta, de care iau cunostinta numai din carti”, a explicat profesorul Silviu Valeriu Vanda.
Vizitatorii au fost mai mult decat incantati ca li s-a oferit ocazia sa atinga exponatele unui muzeu. Pentru unii dintre ei, acesta a fost primul contact cu astfel de obiecte. “Exponatele sunt foarte frumoase si se pot pipai bine cei care nu au vedere. Este primul muzeu de la dumneavoastra pe care avem posibilitatea sa-l vizitam”, a marturisit unul dintre vizitatori, Florin Avram.
Expozitia destinata persoanelor cu dizabilitati de vedere, “Bucuria Re «Vederii »”, a fost organizata pentru al treilea an consecutiv. Tema expozitiei din 2012 a fost “Pintea Viteazul”, iar cea de anul trecut a avut legatura cu istoria Baii Mari.
“Anul acesta, tema aleasa, asa cum deja ati patruns in ea, este Pintea si veti avea ocazia in salile de expozitie in care veti pasi dupa acest moment festiv, veti avea ocazia sa luati contact direct cu alte segmente de istorie, precum un bust al lui Pintea sau Bastionul Macelarilor, unde Pintea Viteazul si-a gasit sfarsitul”, a precizat directorul Muzeului de Istorie si Arheologie, Viorel Rusu.
In cadrul programului special creat pentru nevazatorii veniti in Maramures, organizatorii le-au mai pregatit un spectacol, iar maine, 16 octombrie, acestia vor face o vizita la doua biserici monumente ale UNESCO din Maramures.
Sursa: Gabriela Kuhajda