În urmă cu 23 de ani, lumea a fost zguduită de una dintre cele mai negre zile din istorie. Pe 11 septembrie 2001, patru avioane deturnate de teroriști Al-Qaeda au lovit simboluri majore ale Statelor Unite, lăsând în urmă aproape trei mii de morți, printre care și cinci români. După mai bine de două decenii de la tragedie, mai mult de o treime dintre cei care şi-au pierdut viaţa nu au fost identificaţi.
Zborul 11, al companiei American Airlines, a fost primul deturnat.
Prima aeronava a lovit Turnul de Nord al World Trade Center la ora locală 08:46, urmată de a doua care a intrat în Turnul de Sud 17 minute mai târziu.
Al treilea avion a lovit Pentagonul, inima militară a Americii.
Al patrulea însă s-a prăbușit pe un câmp din Pennsylvania. Aici, eroi au fost pasagerii care au reuşit să ia cu asalt cabina în care se aflau terorişti. Înainte de asta, o parte dintre cei aflaţi la bord au reuşit să îşi sune familiile şi să lase mesaje emoţionante.
Atacurile au declanșat o reacție globală împotriva terorismului și au dus la măsuri de securitate stricte la nivel mondial.
George W. Bush, fost preşedinte SUA: Am alocat toate resursele serviciilor de informaţii şi ale celor de aplicare a legii pentru a-i găsi pe cei responsabili şi a-i aduce în faţa justiţiei. Nu vom face distincţii între teroriştii care au comis aceste acte şi cei care îi adăpostesc.
După atentate, americanii şi aliaţii lor au invadat Afganistanul, care îi adăpostea pe teroriştii din Al-Qaida. Considerat principalul vinovat pentru atacuri, Osama bin Laden a fost localizat şi lichidat abia după 10 ani. O schimbare majoră a fost creşterea controalelor pe aeroporturi şi sporirea măsurilor de securitate. Luna trecută, trei bărbaţi acuzaţi că s-au aflat în spatele atentatelor au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei în speranţa că vor scăpa de pedeapsa cu moartea.
La scurt timp însă, Pentagonul l-a anulat.
Mai mult de o treime dintre cei care şi-au pierdut viaţa nu au fost identificaţi nici până azi
Peste o mie o sută de victime nu au fost identificate nici până în ziua de astăzi.
Ceremonii de comemorare vor fi în toată America, iar preşedintele Joe Biden va susţine astăzi un discurs care să marcheze cei 23 de ani de la cea mai neagră zi din istoria Statelor Unite.