Vezi VIDEO
De ziua Inaltarii Domnului, la Monumentul Ostasului Roman si in Cimitirul Comemorativ din Parcul Municipal au fost depuse zeci de jerbe de flori in cinstea eroilor cazuti pe fronturile de lupta, pentru apararea neamului romanesc. Gandurile tuturor s-au indreptat catre sacrificiul celor ce au luptat la Rovine sau la Plevna, la Marasesti, Oituz sau pe campurile de lupta din cel de-al Doilea Razboi Mondial, dar si catre jertfele romanilor morti in decembrie 1989 pentru libertate sau a celor cazuti in lupta dincolo de hotarele tarii, in teatrele de operatiuni din Iran, Irak sau Afganistan.
Dupa intonarea imnului de stat, un sobor de preoti, in frunte cu Preasfintitul Iustin Sigheteanul, arhireu vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, a oficiat o slujba religioasa de pomenire a eroilor neamului. Prefectul Anton Rohian a vorbit apoi despre importanta acestei zile si despre jertfele facute de marii inaintasi ai nostri, in lupta lor pentru credinta, patrie, dreptate si libertate.
„Trebuie sa intelegem cu totii, trecutul defineste prezentul si viitorul. Astfel se creaza cel mai puternic liant, nevazut, dar simtit, intre generatiile de ieri si de azi, liant ce se numeste dragostea de tara. Un adevarat erou este si martirul pentru credinta, si cel care a murit in transee, pe campurile de lupta pentru apararea patriei si cel ce a murit in inchisorile comuniste. Toti acesti eroi au in comun capacitatea sacrificiului pentru un ideal inalt”, a declarat Anton Rohian.
Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare, a punctat importanta cinstirii eroilor neamului de catre generatiile viitoare, care astfel pot gasi in istorie exemple demne de urmat.
„In ziua Inaltarii Domnului comemoram eroii neamului romanesc, inclinandu-ne in fata celor care si-au frant destinul pe altarul datoriei fata de tara. Ei sunt cei care prin curajul lor au invins moartea, sacrificandu-se pentru patrie. Bravii ostasi care s-au jertfit pe altarul iubirii de patrie si de neam, indiferent de bataliile si razboaiele purtate de-a lungul vremii, au intrat in istorie, dar si in memoria colectiva, reprezentand azi un simbol pentru natiunea romana. Am speranta ca generatiile care vin dupa noi vor sti sa-i pretuiasca pe eroi, asta daca ne indeplinim cu totii obligatia morala de a le preda tinerilor de azi lectia marilor romani de ieri, modele demne de urmat pentru fiecare dintre noi”, a declarat Catalin Chereches.
Despre demnitate, despre jertfa si dragoste de tara au vorbit si reprezentantii veteranilor de razboi.
„Poporul care are sfinti si eroi este un popor care s-a luptat in istorie. Eroii neamului romanesc care s-au jertfit pe campurile de lupta, in lagare si inchisori, se inalta in demnitate in fata lui Hristos, care s-a jertfit pe sine pentru lumea intreaga. Puterea de a indura istoria, atunci cand nu o poti schimba, echivaleaza cu o intelepciune si o forta de supravietuire in fata pericolului autodistrugerii. Poporul roman a rezistat pe acest pamant pentru ca a avut intelepciune, putere de jertfa si rabdare, atunci cand nu putea sa biruie cu armele”, a declarat Ioan Bota, membru al Asociatiei Nationale Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala Baia Mare.
Au fost depuse mai apoi jerbe de flori la Monumentul Ostasului Roman si la mormintele din Cimitirul Comemorativ, iar in incheiere, toti cei prezenti au asistat la defilarea Detasamentului de Onoare si a fanfarei municipale.
Sursa: Tania Purcaru