În fiecare an este marcată Ziua Europeană a Culturii Evreieşti, care reunește pete 500 de evenimente în 16 țări. Scopul demersului este acela de a organiza activități legate de cultura evreiască și de a prezenta publicului moștenirea culturală și istoria poporului evreu.
Zilele Europene ale Culturii Evreiești au fost inițiate în anul 1996 la Strasbourg, pentru a evidenția siturile de patrimoniu evreiesc din toată Europa. Moștenirea culturală evreiască este o parte integrantă a istoriei europene, fiind un factor cheie în prevenire prejudecăților antisemite. Astăzi, peste un milion de evrei trăiesc în Europa.
Fundația Tarbut – cultură și educație iudaică și Centrul Cultural au organizat cea de-a V-a ediție a Zilei Europene a Culturii Evreiești la Sighetu Marmației.
Cu acest prilej a avut loc un moment artistic intitulat “Sărbătoare muzicală în onoarea femeilor evreice”. Invitați de onoare au fost artiștii Leonard Lehrman, compozitor american, la pian și Helene Williams Lehrman, solistă. Cei doi au susținut un repertoriu din creațiile compozitorilor: Molly Picon, Emma Goldman; Naomi Shemer, Hannah Szenes Abraham Goldfaden.
Spectatorii prezenți au cântat împreună cu artiștii și i-au răsplătit cu aplauze!
Despre semnificația evenimentului au vorbit prof.dr. Ioan Dorel Todea și doamna Peninah Zilberman, președinta Fundației Tarbut – cultură și educație iudaică, Sighet care, a vorbit despre câteva din figurile cele mai reprezentative ale femeilor evreice și a prezentat repertoriul susținut de Leonard Lehrman, și Helene Williams Lehrman.