Zeci de elevi, reprezentanţi ai societăţi civile dar şi ai autorităţii publice judeţene au participat în 16 octombrie la manifestările organizate de Serviciul judeţean de Ambulanţă Maramureş de Ziua europeană a Resuscitării.
Evenimentul a oferit tuturor celor prezenţi posibilitatea de a vedea care sunt procedurile şi tehnicile de resuscitare, respectiv a dat tinerrilor posibilitatea să se familiarizeze cu manevrele de prin ajutor care care trebuies acordate personelor care au suferit un stop cardio-respirator. Elevilor le-au fost prezentate de către personalul de specialitate din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Maramureş, pe manechine, tehnici de a redă funcţiile vitale ale organismului uman.
Ligia Micle mangerul Servicului judeţean de Ambulanţă Maramureş a arătat că anula în Europa 350.000 de oameni suferă un stop cardio – respirator înafara unităţilor medicale, ceea ce însemna că nu pot beneficia de asistenţă medicală imediat şi că numai una din şase victoime primesc ajutor de la apropiaţi.
” Victimele au nevoie de manevre de resuscitare în cel mai scurt timp posibil. O intervenţie corectă şi în timp util poate dublă sau chair triplă şansele de supraqvietuire , ceea ce înseamnă că anula ar putea fi salvate 100.000 de vieţi , dacă populaţia ar avea cunoştinţele necesare . Tocmai de aceea Ziua europeană a Resuscitării este marcată prin manifestări ce au că scop educarea populaţiei în ceea ce priveşte acordarea primului ajutor unei persoane care a suferit un stop cardiac” a spus mangerul Serviciului de Ambulanţă Maramureş .
Ziua Europeană a Resuscitării a fost marcată pentru prima dată în anul 2013 de către Consiliul European de Resuscitare.