Din 2006, 18 Octombrie a fost declarată Ziua Europeană împotriva Traficului de Persoane. Anual evenimentele care marcheaza acesta zi evenimentele care au loc doresc sa conștientizeze oamenii cu privire la traficul de persoane.
La momentul actual, este a doua cea mai profitabilă afacere ilegală după traficul de droguri, devansând traficul de arme. Unul din motivele pentru care este o afacere profitabilă este că, spre deosebire de droguri, o persoană poate fi revândută. Aproximativ 62% din traficul de persoane din Uniunea Europeană se face în scopul exploatării sexuale iar locul secund e ocupat de traficul prin muncă forțată. Printre celelalte tipuri de trafic de persoane există obligarea la cerșetorie, la comiterea de fapte ilegale și altele.
In Baia Mare anul acesta ziua a fost marcata de politisti împreună cu elevii Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” imperuna cu care au dezbatut teme legate de prevenirea traficului de persoane.
Cei prezenti au discutat despre imposibilitatea creionării unui profil al traficantului, deoarece acesta poate fi chiar o persoană din cercul de prieteni, poate fi femeie sau bărbat, tânăr sau bătrân. Victimele pot fi recrutate chiar de către un membru al familiei, un prieten de la şcoală sau comunitatea locală, deci o persoană în care au mare încredere care „ambalează” informaţia astfel încât totul să pară strălucitor la o primă vedere. Prin urmare, tendinţa este aceea de a accepta orbeşte ofertele făcute.
Traficanţii sunt persoane care se documentează cu privire la potenţiala victimă, îşi construiesc diferite tipuri de relaţie cu aceasta (de prietenie, de iubire) şi anticipează evenimentele neprevăzute, pe care le combat prin folosirea unor tehnici de manipulare.
Şi pentru că una din căile folosite de infractori pentru recrutarea victimelor o reprezintă reţelele de socializare, poliţiştii vor pune accent pe securizarea paginilor de Facebook şi refuzul unor oferte de muncă sau întâlniri propuse de persoane necunoscute.
Politistii le-au prezentat tinerilor care situaţii când eşti în pericol de a fi traficat si anume : dacă eşti sau te simţi în pericol de a fi deposedat de actele de identitate; dacă ţi se sugerează să ţii secretă plecarea ta; dacă ţi se propune să pleci cu acte de identitate false; dacă îţi plăteşte drumul o persoană necunoscută;dacă la locul de plecare s-au adunat doar fete sau dacă ţi se interzice să ieşi din maşină în locuri publice. Totodata elevilor le-au fost date si recomandari pentru evitarea pericolului .
De mentionat ca anul acesta Poliția Română, a efectuat, în primele 9 luni ale anului, 453 de percheziții domiciliare, pentru destructurarea a 42 de grupări infracționale specializate în trafic de persoane.