Fiecare națiune și-a stabilit și declarat prin lege un Imn Naţional, o melodie reprezentativă care înglobează un patrimoniu sau are o semnificație deosebită din punct de vedere cultural, cântec care este asumat colectiv de către cetăţeni.
Diversele moduri în care un cântec este promovat la nivel de Imn Naţional reflectă exprimarea modului de gândire a unui popor, dar în același timp reprezintă și identitatea proprie a statului.
A fi patrioți, a fi uniţi în cuget şi simţiri nu reprezintă neapărat o continuitate, ci mai degrabă o reacţie de existenţă adevărată a unui neam, un consens și un întreg care exprimă identitatea noastră. Imnul Național al României reprezintă legătura cu trecutul, cu valorile și principiile fundamentale, un simbol al expresiei naționale care se identifică cu spiritul poporului.
Am ascultat și ascultăm cu profundă emoție intonarea la marile ceremoniale în Anul Centenarului Marii Uniri, la preluarea de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, la competițiile sportive, la diferitele evenimente unde de fiecare dată, cu solemnitatea cuvenită, ne aduce în suflet sentimente de mândrie, de atașament și devotament față de țară, de solidaritate și unitate națională.
Fie ca astăzi, la moment de sărbătoare, gândurile profunde şi sentimentele umaniste care emană din acordurile şi versurile Imnului Naţional al României să ne facă să privim cu mândrie în sufletele noastre, să ne bucurăm că suntem cetăţeni români, că suntem cetăţeni europeni.
Dumnezeu să binecuvânteze România şi poporul nostru!