Pe scurt, pe înțelesul tuturor, Consiliul Economic și Social (CES) nu dă avize pe proiectele deja adoptate de Guvern, dar marți a făcut pe dos. Membrii Consiliului au recunoscut în Plen că nu procedează așa, de obicei, scrie HotNews.ro.
Voi prezenta situația în această ordine pentru a fi mai ușor de înțeles cum funcționează sistemul.
La Consiliul Economic și Social (CES) există o regulă (putem să spunem “exista”, la timpul trecut – ce s-a întâmplat marți a devenit un precedent), invocată de multe ori, mai ales în timpul perioadei PSD de Guvernare: proiectul adoptat deja de Guvern nu mai primește aviz din partea CES. Adică atunci când este în faza de proiect trebuie să fie supus CES și apoi aprobat. Chiar dacă avizul este consultativ, adică nu contează dacă e pozitiv sau negativ, Guvernul are nevoie de el. Altfel, poate fi atacat în instanță și anulat, mai ales că există o decizie a Curții Constituționale în acest sens.
Au fost câteva cazuri în care Guvernul a adoptat proiecte și apoi a mers în CES. Acestea au fost întoarse de către Consiliu. Nu s-a dat aviz. În prima parte a materialului din acest link veți găsi o situație identică cu cea de astăzi, doar că atunci nu s-a mai dat aviz (se petrecea anul trecut în iunie).
Ce s-a întâmplat luni și marți (ianuarie 2020)
În ziua de luni, 6 ianuarie, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care se modifică, printre altele, prevederile negative din OUG 114. Fără îndoială, este un document bun, așteptat de toată lumea, dar acum nu vorbim despre el, ci despre situația care a devenit precedent.
Continuarea pe HotNews.ro