Moţiunea de cenzură a PSD, intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor! Jos Guvernul Cîţu!”, are toate premisele să fie adoptată astăzi de Parlament cu un număr record de voturi. Senatorii şi deputaţii PNL fideli lui Ludovic Orban vor boicota şedinţa de plen pentru a transmite astfel mesajul de delimitare de Florin Cîţu şi de noua conducere a PNL.
Cele trei partide care au anunţat că vor vota moţiunea – PSD, USR şi AUR – au împreună 280 de senatori şi deputaţi. După cum au anunţat liderii celor trei formaţiuni, toţi parlamentarii vor fi prezenţi, cu excepţia unui social-democrat bolnav de Covid-19 şi aflat în izolare.
Se aşteaptă, aşadar, ca Guvernul Cîţu să fie demis cu cel puţin 279 de voturi, în condiţiile în care majoritatea necesară pentru adoptarea moţiunii este de 234. Ar fi un scor istoric înregistrat pentru demiterea unui guvern, în condiţiile în care campionul en-titre este Ludovic Orban, răsturnat la începutul anului trecut de la şefia Executivului cu 261 de voturi.
Un alt record pe care deja l-a bifat Florin Cîţu este performanţa de a avea împotriva sa, în paralel, două moţiuni de cenzură. Totuşi, prima dintre ele, cea depusă de USR şi AUR la începutul lunii trecute, este în continuare blocată, deşi Curtea Constituţională a decis că, prin acest lucru Parlamentul încalcă legea fundamentală.
Deşi confruntat cu cea mai largă coaliţie creată vreodată împotriva unui guvern în funcţie, Florin Cîţu susţine că este singura variantă de prim-ministru chiar şi după ce va fi demis prin moţiune de cenzură.
Mai mult, liderul PNL le-a transmis celor de la USR că exclude orice colaborare cu ei dacă vor vota moţiunea, lăsând însă uşa deschisă pentru o posibilă colaborare cu PSD sau AUR.
Însă, atât USR, cât şi PSD şi-au exprimat deja cu mult înainte opţiunile. Partidul condus de Dacian Cioloş a precizat clar că este gata să revină în coaliţie, cu condiţia ca florin Cîţu să nu mai fie prim-ministru. La rândul lor, social-democraţii au respins categoric orice posibilă susţinere a unui guvern minoritar PNL.
La rândul lor, cei de la AUR au acuzat presiuni din partea liberalilor pentru a nu vota moţiunea de cenzură şi au anunţat că au depus plângeri penale la DNA.
„Nu au încercat să negocieze cu noi cei de la PNL, au încercat să ne cumpere, să ne mituiască”, a spus co-preşedintele AUR, George Simion, la Parlament, el precizând că va face cunoscută românilor „întreaga schemă prin care li s-au oferit funcţii în deconcentrate, prin apropiaţi”. ”Au încercat să ne cumpere, ca parlamentarii AUR să nu fie prezenţi la moţiune. Vom fi prezenţi toţi”, a mai spus el.
Atât PSD, cât şi USR şi AUR au anunţat că vor vota la vedere moţiunea de cenzură.
La nivel declarativ, liberalii spun că opţiunea lor este de a merge mai departe cu Florin Cîţu prim-ministru, chiar şi după adoptarea moţiunii. La finalul şedinţei Biroului Executiv de luni, ei au anunţat că la consultările de la Palatul Cotroceni vor aştepta să vadă ce soluţie vor propune cei care au demis guvernul.
„De mâine (marţi – n. red.), dacă trece această moţiune, toate scenariile sunt pe masă. Mă voi uita către această nouă coaliţie condusă de PSD-USR-AUR dacă au plan. Eu sper că nu vor doar să dea jos Guvernul şi să se uite cum rămâne ţara în haos. Dar repet după moţiunea de mâine toată sunt valabile. Eu cred că va fi o propunere a PSD susţinută de USR si AUR”, a spus Florin Cîţu, lăsând să se înţeleagă că PNL nu va merge, la prima rundă de consultări, cu o propunere de premier.
Nici social-democraţii nu vor propune un prim-ministru la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, liderii social-democraţi luând chiar în calcul să nu se ducă deloc la Palatul Cotroceni.
„Am spus că nu trebuie să ne prezentăm la Cotroceni, pentru că cel care a girat toate aceste lucruri este Klaus Iohannis, însă părerile au fost împărţite, colegi care au spus că ar fi bine să mergem, cu un mandat foarte clar, şi anume alegeri anticipate, şi alţii, printre care mă număr şi eu, care am spus că e bine să nu mergem”, a declarat prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, la finalul şedinţei Biroului Permanent de luni.
Întrebat dacă PSD ar accepta varianta unui Guvern minoritar, PNL-UDMR, cu Florin Cîţu premier sau fără acesta premier, Grindeanu a răspuns: „Noi avem decizii clare, fără nuanţe. Şi dacă vreţi, vă răspuns extrem de scurt: Nu!”.
Toți sunteți la fel, niște sacali, domnilor politicieni ! Nu mai avem oameni serioși care să ne conducă ! Mai nou nici măcar numele partidului nu mai contează.