În fiecare an, în prima zi de vară, pe 1 iunie, întreaga lume celebrează Ziua Internațională a Copilului, un prilej de a sărbători cea mai frumoasă perioadă din viața fiecărui om – copilăria. Această zi este dedicată sprijinirii copiilor, aprecierii și iubirii lor și promovării bunăstării copiilor din toate colțurile lumii.
Această sărbătoare a fost marcată pentru prima dată la nivel național în Turcia, pe 23 aprilie 1920. Cu toate acestea, 1 iunie a intrat în istorie ca Ziua Internațională a Copilului, având începuturile în anul 1925, când la Geneva s-a ținut Conferința Mondială pentru Bunăstarea Copiilor. Acest eveniment a fost un punct de cotitură în recunoașterea și protejarea drepturilor copiilor la nivel global.
1 iunie este o zi în care revenim cu toții la momentele tandre și plăcute ale copilăriei inocente, alături de generația în creștere. Este o zi în care încercăm să conștientizăm încă o dată faptul că interesul pentru copil trebuie să fie unul prioritar și că toți copiii au nevoie de sprijinul și atenția noastră zi de zi.
Organizația Națiunilor Unite (ONU) a susținut această inițiativă și a proclamat protecția drepturilor, vieții și sănătății copiilor drept una dintre prioritățile sale de activitate. Declarația cu privire la Drepturile Copilului a fost aprobată pe 20 noiembrie 1959 și a proclamat drepturi egale pentru copii la educație, învățământ, asigurare socială, dezvoltare fizică și spirituală, indiferent de culoarea pielii, naționalitate, origine socială, situație materială sau alte statuturi.
Declarația face un apel la părinți, organizații neguvernamentale și guvernele tuturor statelor să recunoască și să respecte drepturile copiilor. Declarația de la Geneva cu privire la Drepturile Copilului a proclamat necesitatea unei protecții speciale a copiilor. Decizia despre instituirea unei zile pentru protecția copiilor a fost adoptată de către Federația Democratică Internațională a Femeilor în cadrul unei sesiuni speciale din noiembrie 1949.
Societatea noastră are nevoie de copii educați și sănătoși, copii de care să fim mândri. Astăzi, devine tot mai evidentă preocuparea structurilor atât la nivel național, cât și internațional asupra domeniului protecției drepturilor copilului. Prin ratificarea de către țara noastră a Convenției internaționale cu privire la drepturile copilului, statul s-a angajat să asigure ocrotirea drepturilor copilului, devenind responsabil pentru elaborarea și adoptarea de politici naționale clare pentru protecția copilului, precum și folosirea unor mecanisme eficiente, iar în toate acțiunile sale, să țină cont de interesul prioritar al copilului.
Ziua Internațională a Copilului nu este doar o zi de sărbătoare, ci și un moment de reflecție și acțiune pentru a garanta drepturile și bunăstarea tuturor copiilor.