Vezi VIDEO
Ziua Internationala a Iei nu a trecut neobservata in Baia Mare. Pe ulitele Muzeului Satului zeci de copii, dar si baimareni de toate varstele, imbracati in straie populare, au participat la o dubla sarbatoare.
„Avem doua sarbatori, Ziua de Sanziene, care, contrar unor precepte se petrecea si dincoace de Deal, unde suntem noi acuma, si mai nou, azi e a treia editie, sarbatorim ia romaneasca ”, a precizat Ilie Gherhes, sef sectie Muzeul de Etnografie si Arta Poipulara Baia Mare.
Potrivit traditiei, femeile erau cele care purtau ii, desi n Maramures acestea s-au numit camesi sau spacele. In functie de varsta si statutul social, acestea erau impodobite cu cusaturi si ornamente negre sau colorate. Abia mai tarziu au aparut ornamentele de margele. Erau un simbol al femeilor si doar ele le purtau.
„Dupa cum stiti, ia este specifica doar sexului frumos, doar femeilor. Barbatii au purtat si poarta dintotdeauna camasi. Nu veti gasi nicaieri in Romania, nici macar in Moldova sau in Oltenia o camasa barbateasca la care sa i se spuna ie”, a mai adaugat Ilie Gherhes.
Desi vremea nu a tinut cu organizatorii, soarele fiind scump la vedere, seful sectiei de etnografie a spus ca sanzienele erau de multe ori trimise sa invoce ploaia.
„Suntem foarte bucurosi de participarea pe care am avut-o, chiar daca mai ploua putin. De altfel la Sanziene se invoca si ploaia. Sanzienele erau chiar trimise in camp sa creasca rodul si sa aduca ploaia cateodata”, a punctat Gherhes.
In majoritatea localitatilor din Maramures astazi au avut loc spectacole si angajatii din multe institutii de stat au mers la serviciu purtand camasi traditionale.
Sursa: Ana Pop