Ziua Internaţională a Nonviolenţei în Şcoli a fost marcată azi de polițiștii de prevenire la Liceul cu Program Sportiv din municipiul Baia Mare. Mesajul lui Mahatma Gandhi “Violența este arma celor slabi” a fost punctul de pornire al discuțiilor pe marginea cauzelor și consecințelor actelor violente în general, și a celor din școală, în particular.
Poliţiştii le-au prezentat elevilor câteva aspecte privind relaţionarea în armonie şi prietenie: faptul că un comportament agresiv nu este sub nicio formă soluţia unei probleme, că nu suntem în competiţie cu nimeni, că tot ce contează e să ne respectăm şi implicit să respectăm legea, că putem găsi de fiecare dată o modalitate paşnică de a ne rezolva problemele, iar atunci când nu o găsim singuri, putem apela la cei din jurul nostru.
Reversul aceste medalii este delincvenţa, iar consecinţele acesteia le-au fost prezentate elevilor prin filmul „Cheia e la tine!”, un documentar ce prezintă cazuri concrete ale unor deţinuţi din Penitenciarul pentru minori Craiova şi Penitenciarul pentru femei Târgşor, poveştile unor adolescenţi care, fie din ignoranţă, fie din teribilism, au ajuns să plătească greşelile comise cu preţul propriei libertăţi.
La finalul întâlnirii elevii, poliţiştii şi profesorii au format un lanţ al prieteniei, al solidarităţii, al mâinilor care nu lovesc.
Recomandări pentru elevi în vederea prevenirii violenței în școli:
– Fiți atenți atunci când vă alegeți prietenii. Evitați tovărășia persoanelor violente sau conflictuale.
– Nu vă lăsați influențați de ceilalți. Dacă vreun coleg sau colegă vă roagă să faceți ceva cu care voi nu sunteți de acord , refuzați categoric, indiferent de promisiunile sau amenințările primite. Analizați singuri riscurile la care vă expuneți.
– Spuneți-le prietenilor voștri să nu răspundă cu violență la provocările altor grupuri și atrageți-le atenția asupra consecințelor comiterii de fapte antisociale.
– Când sunteți jigniți sau victime ale comportamentului violent al unor colegi sau al persoanelor din anturaj, anunțați profesorii, părinții și poliția, pentru a fi ajutați.
– Fiți prudenți în relațiile cu persoanele nou cunoscute, pentru a nu fi manipulați să comiteți infracțiuni sau să deveniți victimele acestora.
– Dacă intrați într-o dispută cu un coleg, fiți primii care renunță. Urmarea unei dispute verbale poate fi bătaia, cu efecte de nedorit asupra oricăruia dintre voi.