Zeci de seniori care şi-au dedicat viaţa ajutorării semenilor s-au întalnit în 17 octombrie pentru a sărbători Ziua Medicului Pensionar. Ziua este marcată de mai bine de zece ani de medicii pensionari maramureşeni, pentru care întâlnirea a fost una emotionanta, care le -a oferit inclusiv ocazia să-şi revadă foştii colegi şi să-şi împărtăşească bucuriile şi necazurile.
Alături de ei s-a aflat şi primarul municipiului Baia Mare , Cătălin Cherecheş, care a tinut sa le mulţumeasca pentru toate activitatea şi eforturile depuse de-a lungul carierei.
„Vreau să vă mulţumesc pentru efortul, pentru sacrificiile pe care le-aţi făcut în fiecare clipă a vieţii dumneavoastră profesionale, pentru cei care au avut nevoie de ştiinţa dumneavoastră, de dăruirea dumneavoastră. Vă mulţumesc dumneavoastră aşa cum îi mulţumesc şi mamei mele. Dacă mă uit la dumneavoastră mă uit ca şi cum m-aş uita la mama, pentru că înţeleg ce înseamnă profesia de medic, înţeleg care a fost cel puţin parcursul ultimilor 40 de ani în sistemul sanitar. Înţeleg că mulţi dintre dumneavoastră aţi fi putut face infinit mai mult. Aţi avut şi aveţi capacitatea să faceţi infinit mai mult, dar din păcate evoluţia societăţii româneşti nu a fost de fiecare dată în favoarea dumneavoastră sau a noastră, a tuturor”, a spus Cătălin Cherecheş.
Cătălin Cherecheş a remarcat de la sărbătoarea medicilor seniori lipsa autorităţilor judeţene, cei care ar fi trebuit să se afle printre primii care vin cu felicitări şi mulţumiri.
„Mă gândesc dacă cei de la Direcţia de Sănătate Publică, dacă cei din conducerea Spitalului Judeţean, cei de la Casa de Asigurări de Sănătate sau cei din alte zone de conducere a sănătăţii îşi imaginează că ei au investat sistemul medical sau ei au inventat astăzi medicina. Am văzut foarte mulţi economişti, jurişti, ingineri, lucrând prin spitale, care au o mare plăcere să facă poze în halatul alb, dar ei nu ştiu nici măcar ce înseamnă o aspirină. Şi mai mult decât atât, nu ştiu să vă ofere respectul dumneavoastră, celor care v-aţi sacrificat. Dacă ştiau acest lucru, erau astăzi aici. Este ruşinos pentru sistemul sanitar actual din acest judeţ că nu vă oferă onoarea pe care o meritaţi. Eu îmi cer scuze în numele lor pentru acest exemplu negativ pe care-l dau, care de fapt este esenţa administraţiei politicii vieţii publice româneşti”, a subliniat Cherecheş.
În discursul său, primarul a punctat şi diletantismul de care dau dovadă mulţi dintre cei aflaţi vremelnic într-o funcţie de conducere şi care nu fac altceva decât să inducă o stare de neîncredere pacienţilor şi celor din jur în loc de profesionalism.
„Nu trăim decât într-o societate românească care este deprofesionalizată. Bresle întregi, de la profesii de mare onorabilitate cum e profesia de medic până la constructori sau jurişti sau alte profesii de mare ţinută conduse de oameni care profesional n-au niciun fel de relevanţă. Şi atunci cum se simte oare cel care a stat ani de zile pe băncile facultăţii de medicină, s-a specializat, a făcut doctorate, a muncit în acelaşi timp? Cum se simte văzând că medicina, că sistemul sanitar în Baia Mare, în Maramureş sau în România în general, este condus de oameni care nu ştiu ce înseamnă aspirina. Ce încredere ai tu ca şi om care îţi dedici toată viaţa studiului şi omului, ce încredere ai tu că poţi evolua într-un sistem sănătos şi că odată cu tine şi sistemul evoluează, atâta vreme cât cei care ar trebui să protejeze şi să consolideze sistemul în care să lucraţi, nu înţeleg nimic. Nici măcar respectul nu-l înţeleg”, a punctat primarul.
Deşi în acest moment foarte mulţi dintre tinerii absolveţi ai facultăţilor de medicină aleg să aplice în străinătate ce au învăţat aici, Cătălin Cherecheş şi-a exprimat „speranţa” că aceştia „sau măcar o parte dintre ei vor veni să facă ţara asta din nou sănătoasă”.
„Probabil că în ţara asta nu e chiar totul putred, dovada că lucrurile mai au şi forme sănătoase sunteţi dumneavoastră, cei care aţi avut ambiţia de-a lungul timpului să vă sacrificaţi şi să vă oferiţi cu tot sufletul comunităţii şi să ajungeţi la cel mai înalt nivel profesional, dar poate că sunt şi tinerii, pentru că vorbim de medicină şi ştim că foarte mulţi dintre tinerii care au urmat cursurile facultăţilor de medicină din ţară au plecat în străinătate şi am încrederea că ei, la un moment dat, sau măcar o parte dintre ei vor veni să facă ţara asta din nou sănătoasă”, a susţinut primarul.
Cătălin Cherecheş şi-a încheiat discursul emoţionant pe care l-a adresat medicilor seniori cu mulţumiri pentru „forţa exemplului” pe care aceştia îl dau tinerei generaţii.
„Eu cred încă în forţa pe care dumneavoastră o aveţi: forţa exemplului, dar şi forţa cuvântului şi a atitudinii pentru că sunteţi oameni demni, oameni impecabili din perspectivă morală şi profesională şi nu puteţi să fiţi decât un reper pentru noi. Eu vă mulţumesc încă o dată pentru ceea ce aţi făcut pentru oameni şi aşa cum iubesc medicul care este mama mea, aşa vă iubesc şi pe dumneavoastră pentru că în fiecare dintre dumneavoastră o văd într-un fel pe mama şi ştiu ce înseamnă această profesie atât de onorantă”, a concluzionat primarul.