Vezi VIDEO
Problemele cu care se confrunta judetul Maramures in privinta apei au fost aduse in discutie astazi, 21 martie, in cadrul unui simpozion organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Apei. Au fost aduse in discutie atat situatiile neplacute din fiecare primavara, cand raurile se transforma in adevarate gropi de gunoi curgatoare, dar si constructia de microhidrocentrale, care reprezinta o amenintare pentru raurile de munte.
In ceea ce priveste judetul Maramures, una dintre problemele majore este legislatia precara care impiedica implicarea unor institutii in actiunile de ecologizare a cursurilor de apa. Afectate de acest lucru sunt in special localitatile prin care trec rauri.
„In primul rand, din punct de vedere legislativ exista un blocaj pe care pot sa-l consider cel putin penibil. Stim foarte bine cine si pana unde administreaza cursurile de apa si din pacate n-au fonduri sa le gestioneze asa cum si-ar dori. Intotdeauna, la fiecare inceput de primavara suntem undeva la limita legii. Adica trebuie sa dam noi motorina pentru ca dansii sa poata sa curete malurile, pentru ca altii sa ridice gunoaiele si tot intr-un sistem neorganizat, neasezat din punct de vedere legal, si facut doar din bunavointa unor oameni“, a punctat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.
Simpozionul organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Apei a avut ca tema „Apa & Energie – interdependenta intre apa si energie, elemente fundamentale pentru dezvoltarea umana si economica “, iar specialistii au prezentat metode inovatoare care pot duce la imbunatatirea calitatii apei. Organizatorii simpozionului au vorbit si despre importanta apei in vietile oamenilor.
„Uneori, cand vorbim despre apa ni se pare ceva banal daca nu chiar derizoriu, pentru ca o avem la indemana oricand. Acolo unde nu este apa, in schimb, domneste saracia, seceta, foamea, boala si moartea. Cercetatorii spun ca in acest moment o treime din populatia lumii traieste fara acces la apa de calitate si servicii de salubritate, cauze care produc peste 25.000 de decese zilnic“, spune Ioan Podar, director SGA.
O alta problema ridicata pe parcursul simpozionului de astazi a fost numarul mare de avize pentru constructia de noi microhidrocentrale, care pun in pericol atat mediul, cat si calitatea apei din judetul Maramures.
Sursa: Cosmin Carp