Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei (ZMH) este un eveniment anual, cu atenția mondială îndreptată asupra grupurilor de pacienţi şi persoanelor care trăiesc cu hepatită virală.
Este o oportunitate globală de a sensibiliza şi de a induce o schimbare reală în prevenirea bolilor şi a accesului la testare şi tratament.
În 2016, 194 de guverne au adoptat Strategia globală a OMS privind hepatita virală, care include obiectivul de a elimina hepatita B și C până în 2030, dar numai câteva țări sunt pe cale de a îndeplini aceste obiective.
Din cele 325 de milioane de oameni care trăiesc cu hepatită virală la nivel global, mai mult de 300 de milioane (9 din 10) trăiesc cu hepatita B sau C, fără să știe.
Fără o îmbunătățire masivă în prevnirea prin vaccinare si diagnostic, ratele de tratament vor scădea, ratele de infectare vor crește și vom pierde posibilitatea de a elimina hepatita virală până în 2030.
SLOGANUL CAMPANIEI ZMH 2018: ”SĂ ELIMINĂM HEPATITA”
Deoarece scopul de eliminare a hepatitei virale nu poate fi atins fără a preveni boala, a găsi persoanele nediagnosticate și fără conectarea acestora la îngrijire si tratament, Alianța Mondială pentru Hepatită lansează de Ziua Mondială a Hepatitei o căutare pentru a găsi ”milioanele lipsă la nivel mondial”. Căutarea începe cu trei ani de campanie de sensibilizare, care își propune să educe, să influențeze politicile naționale de testare și să încurajeze oamenii să se testeze și/sau să devină susținători în încercarea de a găsi cazurile nediagnosticate.
Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei este o ocazie unică pentru ca pacienții, societatea civilă, publicul larg și guvernele să se unească în acțiunile de combatere a hepatitei virale și pentru a lansa ”Căutarea Milioanelor Lipsă la nivel Mondial”, nedepistate.
În România, Campania cu tema ”ELIMINAREA HEPATITEI” este coordonată metodologic de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică.