Justiția socială este un principiu fundamental pentru coexistența pașnică și prosperă în interiorul și între națiuni. Susținem principiile justiției sociale atunci când promovăm egalitatea de gen sau drepturile popoarelor indigene și ale migranților. Noi avansăm dreptatea socială atunci când eliminăm barierele cu care se confruntă oamenii din cauza genului, vârstei, rasei, etnicității, religiei, culturii sau handicapului.
Pentru Națiunile Unite, urmărirea dreptății sociale pentru toți este în centrul misiunii globale de a promova dezvoltarea și demnitatea umană. Adoptarea de către Organizația Internațională a Muncii a Declarației privind justiția socială pentru o globalizare echitabilă este doar un exemplu recent al angajamentului sistemului ONU față de justiția socială. Declarația se concentrează pe garantarea unor rezultate echitabile pentru toți prin ocuparea forței de muncă, protecția socială, dialogul social și principiile fundamentale și drepturile la locul de muncă.
OIM estimează că în prezent aproximativ 2 miliarde de persoane trăiesc în situații fragile și afectate de conflicte, dintre care mai mult de 400 de milioane sunt în vârstă de 15-29 de ani.