Vezi VIDEO
Maramuresenii n-au uitat sa faca haz de necaz nici astazi, 1 aprilie, de Ziua pacalelilor. Traditia care a fost imprumutata pe filiera franceza, in a doua jumatate a secolului al 19-lea se mai pastreaza in principal in randul tinerilor. Totusi specialistii etnologi au aratat ca s-a cam pierdut umorul autentic al romanilor, acestia imprumutand tot mai mult stilul englezesc de a face “umor negru”.
Ziua pacalelilor era asociata la inceput cu sarbatorirea Anului Nou pe rit vechi care era marcata la 1 aprilie, printr-o serie de ritualuri. Odata cu trecerea de la calendarul iulian la cel gregorian, sarbatoarea si-a pierdut insa aceasta semnificatie. Ziua de 1 aprilie a ramas una considerata a pacalelilor, traditia fiind imprumutata de la francezi.
“Noi am preluat aceasta zi a pacalelilor se pare ca pe filiera franceza. Are rolul acesta de a marca niste rituri augurale. Daca te lasi pacalit in aceasta zi inseamna ca tot anul vei fi pacalit, de fapt pacalelile acestea inlocuiesc vechile urari de sanatate din 1 aprilie, de ziua Anului Nou”, a declarat conf. univ.dr Delia Suiogan, etnolog.
Tinerii recunosc ca sunt adeptii farselor in aceasta zi. Ei au aratat ca de-a lungul anilor n-au scapat fara sa fie pacaliti. “Astazi n-am fost pacalita. Cand eram la scoala mi s-a facut o farsa, au zis colegii ca mi s-au rupt colantii”, a relatat una dintre tinere, Sanda.
Un alt tanar, Alexandru a marturisit ca “o pacaleala zic eu destul de reusita: am primit un telefon de la un prieten, un telefon anonim si m-a anuntat ca am castigat un premiu, am sunat inapoi pe numarul de pe care am fost sunat si am fost anuntat ca totul a fost o farsa”.
Sunt insa si persoane care n-au scapat prilejul de a-i pacali pe ceilalti. Unora chiar le-au reusit farsele, asa ca au inceput ziua cu un zambet. “Eu am pacalit-o pe mama, i-am spus ca trebuie sa ajunga la liceu ca am facut o boacana si a sunat-o pe diriginta ce am facut, si diriginta nu stia nimic. Zic: mami ai uitat ca azi e 1 aprilie?”, a declarat Roxana.
Chiar daca umorul in randul romanilor s-a pastrat, specialistii etnologi au recunoscut ca acesta a suferit transformari. “Din fericire, rasul pe noi romanii reuseste sa ne salveze de multe ori. E bine sa nu uitam sa radem. Dar de multe ori aducem rasul in pragul plansului si am ajuns sa-i egalam pe englezi la umorul negru. Ar trebui sa ne aducem aminte ca suntem mai mult cu rasul umoristic, un ras sanatos care are rolul de a repara, de a vindeca si de a invata”, a adaugat Delia Suiogan.
Conform unui sondaj, realizat la nivel national, peste 70 % dintre romani au fost cel putin o data pacaliti de 1 aprilie.
Sursa: Camelia Tocaci