Vezi VIDEO
Data de 19 martie este considerata Ziua Pasaportului Romanesc, avand in vedere ca in 1912 a fost promulgata prima lege care reglementa dreptul la libera circulatie. De-a lungul anilor, pasaportul a suferit o serie de modificari, iar potrivit reprezentantilor Serviciul de Pasapoarte Maramures, acest document este foarte important pentru persoanele plecate in strainatate, fiind folosit pentru legitimare, datorita multiplelor elemente de siguranta.
Cu o istorie de peste un secol, pasaportul nu este insa cel mai vechi act de acest gen. Exista documente de calatorie datand inca din perioada romana, dar pasaportul romanesc este mult mai recent, fiind utilizat din anul 1912.
„In spatiul romanesc s-a reglementat dreptul la libera circulatie, dupa care legea a cunoscut o serie de modificari foarte importante. Ultima modificare a legii dreptului la libera circulatie este din ianuarie 2014. Iata ca legislativul a fost preocupat mereu de a da drepturi sau a crea si o serie de obligatii cetatenilor romani care circula in diferitele spatii“, explica Gheorghe Danci, seful Serviciul Public Comunitar Pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor Simple Maramures.
Cel mai vechi pasaport recuperat la nivelul judetului Maramures dateaza din 1935 si apartine unei familii de evrei care isi dorea sa calatoreasca in Palestina. Pana in 1989 foarte putine pasapoarte au fost eliberate, urmand ca dupa Revolutie numarul de cereri sa creasca semnificativ. In fiecare an, in Maramures sunt eliberate peste 20.000 de pasapoarte.
Documentul este folosit in strainatate si ca act de identitate, datorita faptului ca este greu de falsificat. „Sa nu uitam ca suntem granita Uniunii Europene, iar maramuresenii circula in Ucraina, unde este necesar pasaportul. Apoi sunt multe state in care nu se poate circula, statele extracomunitare, in toate acestea este nevoie de pasaport. In Comunitatea Europeana, cel mai sigur document, pentru tot ce inseamna contracte de munca, de vanzari, cumparari este considerat pasaportul. Deci sunt foarte putine statele in care cetateanul roman se poate legitima pe o perioada mai lunga doar cu cartea de identitate“, a mai spus Gheorghe Danci.
In fiecare zi, in Maramures, intre 40 si 90 de persoane depun actele necesare pentru obtinerea pasaportului.
19 martie a devenit Ziua aniversara a pasaportului romanesc, prin ordin semnat, la data de 25 octombrie 2006, de ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga.
Sursa: Cosmin Carp