In 25 martie este sarbatorita Ziua Politiei Romane. In acest an, sarbatoarea este foarte importanta pentru Politia Romana pentru ca se aniverseaza a 100 de ani de la infiintarea Directiunii Politiei si Sigurantei Statului (DPSG), care a fost institutia corespunzatoare azi IGPR. DPSG a cunoscut mai multe reorganizari – in functie si de guvernele care s-au succedat la putere – pana la 23 ianuarie 1949, cand denumirea s-a schimbat in Inspectoratul General al Militiei.
Dupa 1989, Ziua Politiei s-a sarbatorit, incepand cu 1991, la 4 noiembrie, motivatia acestei deciziei fiind aceea ca, la 4 noiembrie 1860, ministrul de Interne a adresat prefectilor o instructiune in care, pornindu-se de la prevederile Regulamentului Organic, se faceau precizari cu privire la exercitarea atributiilor de catre prefecti, inclusiv referiri la activitatea politieneasca.
Ulterior, Ziua Politiei s-a sarbatorit la 8 iulie. S-a avut in vedere, probabil, faptul ca, dupa Legea Vasile Lascar (1903), abia la 21 iulie 1929, sub ministeriatul lui Alexandru Vaida Voeovod a fost adoptata o noua lege de organizare a Politiei Generale a Statului, care continea unele imbunatatiri fata de precedenta. Prin art. 50 din Legea Politiei Romane, nr. 218/23.04.2002, Ziua Politiei Romane a fost stabilita la 25 martie.
Ziua Militiei se sarbatorea la 23 ianuarie, intrucat la aceasta data, in anul 1949, s-a adoptat legea de organizare a Militiei Populare din RPR.
Titlu din ziar:
Ziua Politiei Romane
Revista presei din Baia Mare – 25 martie. Glasul Maramuresului
Sursa: Daniela Dragos