Reprezentantii ISU Maramures au sarbatorit cu o zi inainte Ziua Pompierilor, in cadrul unei festivitati care a avut loc in sala de sedinte Millennium din centrul vechi Baia Mare. Oficialitati locale si angajati ai ISU Maramures au fost invitati azi, 12 septembrie, la manifestarile organizate pentru marcarea a 160 de ani de la eroicele lupte din Dealul Spirii.
La festivitati au participat prefectul Maramuresului, Gyongyike Bondi, primarul municipiului, Cristian Anghel, secretarul CJ Maramures, Dumitru Dumuta, precum si intreaga conducere ISU. Participantii au putut sa vada si o expozitie, amenajata in Piata Millennium, cu tehnica de lupta a pompierilor si evolutia ei in timp. De asemenea, de Ziua Pompierilor s-au facut 14 avansari in grad, dintre care trei ofiteri, 1 maistru militar si restul subofiteri.
Printre cei care au fost recompensati astfel a fost si Crinu Andreica, pompierul de la Viseu de Sus care s-a remarcat in timpul inundatiilor din iulie. El a fost avansat la gradul de plutonier major.
De 13 septembrie, pompierii si-au premiat colaboratorii cu diplome de excelenta, iar cei mai buni sportivi au fost si ei recompensati cu diplome. Echipa ISU Maramures, care a castigat campionatul de minifotbal ”13 septembrie”, au primit cupe, la fel ca si jucatorii echipelor de pe locurile urmatoare.
Festivitatile s-au incheiat cu un cocktail si un concert sustinut de fanfara municipala din Baia Mare.
Foto: ISU Maramures
ZIUA POMPIERILOR – istoric
Sambata, 13 septembrie, se implinesc 160 de ani de la eroicele lupte din Dealul Spirii. Atunci, comandantul Regimentului 2 Infanterie si seful garnizoanei Capitalei, colonelul Radu Golescu, primise ordin in ziua de 12 septembrie din partea Locotenentei Domnesti sa deplaseze in ziua urmatoare subunitatile in Dealul Spirii, pentru a participa la primirea unei coloane otomane formata din aproape 6.000 luptatori si comandata de Kerim Pasa, ce urma sa preia cazarma din acea zona.
Inclestarea propriu-zisa s-a declansat ca urmare a unei altercatii intre un ofiter al Companiei de Pompieri si unul otoman; desi impresurati din toate partile de turci, pompierii s-au avantat cu curaj impotriva acestora, alternand focurile de arma cu lupta la baioneta si lovind fara crutare inamicul care, in pofida superioritatii numerice, a fost cuprins de panica.
Otomanii au reusit sa puna in pozitie de tragere doua piese de artilerie si au deschis focul asupra pompierilor. Acestia au pornit impotriva tunurilor inamice si dupa o scurta lupta au capturat gurile de foc, pe care le-au intors impotriva dusmanului. Efectele au fost puternice: din randurile otomanilor au fost zeci de morti si raniti; numai ca, din cauza lipsei de munitie, in cele din urma, tunurile au fost abandonate.
Pompierii nu au incetat lupta decat atunci cand Kerim-Pasa, vazand ca nu poate infrange rezistenta garnizoanei din Dealul Spirii, a trimis un ofiter care a propus incetarea focului, garantand in schimb „libera iesire din cazarma” – angajament care mai apoi nu a fost insa respectat de otomani.
In semn de recunoastere a eroismului de care au dat dovada pompierii, pe locul luptei, in 13 septembrie 1901 a fost dezvelit Monumentul Pompierilor, iar in 1953, Consiliul de Ministri, a hotarat ca aceasta zi sa fie instituita ca Ziua Pompierilor din Romania.
Pompierii militari de azi, organizati in Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta din Ministerul Internelor si Reformei Administrative sunt mandri de traditiile de lupta ale inaintasilor. Ei sunt hotarati sa le urmeze exemplul de daruire in indeplinirea misiunilor incredintate, in slujba apararii vietilor si a bunurilor oamenilor precum si a mediului.
Material furnizat de purtatorul de cuvant al ISU Maramures, Cornel Babut
Sursa: I.O.
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult