Pompierii militari şi-au amintit de evenimentele fierbinţi din data de 13 septembrie 1848, când pe Dealul Spirii din Bucureşti ostaşii Companiei de Pompieri sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu au luptat eroic pentru apărarea capitalei.
Curtea I.S.U. a devenit neîncăpătoare pentru zecile de părinţi, soţii, copii, rude ale celor 85 de pompieri care au trecut examenul de încadrare în muncă susţinut la începutul acestei luni.
Invitaţii au venit în primul rând să asiste la ceremonia solemnă de depunere a jurământului faţă de ţară.
Legământul de credinţă a fost rostit la unison de 160 de tineri din Baia Mare, Sighetu Marmaţiei şi Vişeu de Sus. De la 1 ianuarie 2007, aceştia îi vor înlocui pe militarii în termen.
Din păcate, manifestările din municipiul reşedinţă de judeţ au fost total neglijate de către autorităţi. Dintre oficiali au participat doar colonel (r) Vasile Matei, consilierul prefectului, şi Dumitru Domuţa, secretar general al Consiliului Judeţean. Probabil V.I.P.-urile din administraţia locală au preferat programările de la saloanele de coafură ori frizerii pentru a se afişa în preajma preşedintelui Traian Băsescu deşi decalajul orar dintre evenimente le-ar fi permis să ciocnească o cupă de şampanie de ziua pompierilor.
Şeful ISU Maramureş, colonelul Petru Dican, a încercat să treacă peste neplăcuta situaţie cu fruntea sus. El a dat citire mesajelor transmise de autorităţi şi apoi a spus răspicat ce doreşte de la viitorii angajaţi: disciplină, performanţe şi profesionalism.
În paralel, la Secţia de Pompieri din Sighetu Marmaţiei au depus jurământul 54 de subofiţeri nou încadraţi. În cadrul ceremoniei, ei au fost înaintaţi la gradul de putonier adjutant. Oficiile au fost făcute de colonelului Gheorghe Chiş din partea I.S.U. şi a comandantului lor, maiorul Liviu Moldovan.
În încheiere, protopopul Vasile Aurel Pop a picurat cu apă sfinţită troiţa realizată de sculptorul Ştefan Balazs.
În alocuţiunile rostite atât în Baia Mare, cât şi la Sighet şi Vişeu nu s-au făcut referiri doar la eroismul înaintaşilor, ci s-au lansat spre dezbatere si teme extrem de actuale, despre procesul de restructurare a Armatei Române.
Miza pompierilor maramureşeni este ca gestionarea tuturor situaţiilor speciale (fie ele incendii, accidente rutiere, servicii medicale de urgenţă, reanimare şi descarcerare, calamităţi, inundaţii, accidente chimice sau de alte natură) să se facă în conformitate cu standardele impuse de integrarea în structurile NATO şi ale Uniunii Europene.
Ziarul electronic eMaramures.ro adresează un sincer "La Mulţi Ani!" tuturor pompierilor civili şi militari din judeţ.
Sursa: Vasile Dale