Pe 28 februarie se sarbatoreste Ziua Protectiei Civile din Romania. Anul acesta se implinesc 76 de ani de la constituirea primelor structuri cu rol de protectie civila din tara noastra.
Institutia Protectiei Civile a aparut ca o necesitate pentru protectia populatiei, ca o masura de asigurare a climatului de securitate individuala si colectiva, ca o consecinta a numarului ridicat de victime din randul civililor, raportat la cel al militarilor participanti la razboaiele din secolul trecut. Experienta trista a statelor europene in timpul primei conflagratii mondiale a adus in atentia guvernantilor necesitatea organizarii unui sistem de protectie a populatiei.
In Romania, actul de nastere al protectiei civile este considerat a fi Inaltul Decret Regal nr. 468 din 28.02.1933 prin care se aproba Regulamentul apararii pasive contra atacurilor din aer. In judetul Maramures, protectia civila a functionat astfel: in perioada 1952-1978 sub forma Statului major de aparare locala antiaeriana in subordinea Ministerului de Interne, iar din 1967 in subordinea Ministerului Apararii Nationale, in cadrul Centrului Militar Judetean, pana in 1973.
In perioada 1978-1996, a luat forma Statului major de aparare civila in subordinea nemijlocita a Comandamentului Protectiei Civile din cadrul Ministerului Apararii Nationale, exceptand perioada 1990-1994 cand a functionat in cadrul Comandamentului Militar Judetean Maramures.
Din anul 1996, Comandamentul s-a transformat in Inspectoratul de Protectie Civila Judetean, aflat in subordinea nemijlocita a Comandamentului omonim din cadrul M.Ap.N. Din 1974, Inspectoratul a functionat in sediul de pe strada Avram Iancu nr. 2, unde s-a amenajat depozitul de materiale si Centrul Judetean de Pregatire.
Sub diversele sale denumiri, Inspectoratul de Protectie Civila Judetean a organizat structurile de protectie civila, a coordonat realizarea unui sistem de instiintare-alarmare compus din sirene electrice in toate localitatile urbane si rurale, sirene dinamice in municipiile Baia Mare, Sighetu Marmatiei si orasele Baia Sprie si Cavnic, sirene electronice in municipiile Baia Mare si Sighetu Marmatiei iar postul de instiintare al Comisiei Judetene de Aparare Impotriva Dezastrelor dispune de un sistem informatic cu localitatile urbane.
In prezent, activitatile de protectie civila se desfasoara in cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, dupa unificarea in anul 2004, a Grupului de Pompieri si a Inspectoratului de Protectie Civila.
Sursa: ISU Maramures
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult