Vezi VIDEO
20 de elevi din clasa a VIII – a de la scoala „Avram Iancu” au fost luati la intrebari de catre politisti, astazi, 9 februarie, cu privire la cat de des utilizeaza internetul, in ce scop folosesc internetul sau daca au fost nevoiti sa dea date personale pe internet. Asta pentru ca reprezentantii Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Maramures au desfasurat o actiune de preventie cu ocazia Zilei Sigurantei pe Internet.
Astazi, 9 februarie, cu ocazia Zilei Sigurantei pe Internet, responsabili ai IPJ Maramures s-au prezentat la Scoala cu clasele I – VIII „Avram Iancu” din Baia Mare si le-au cerut elevilor din anul terminal sa raspunda unor intrebari pentru a afla nivelul de informare al acestora cu privire la siguranta utilizarii internetului. Interesul elevilor pentru chestionare a fost foarte ridicat, mai ales ca timp de douazeci de minute au putut sa uite de ora care era in plina desfasurare.
Radu Zaharie, elev in clasa a VIII – a, a spus ca acest chestionar nu il ajuta pe el personal, dar ca internetul poate sa reprezinte un pericol pentru tineri deoarece „sunt unele persoane care pot sa te influenteze daca intri pe anumite site-uri”.
Acest demers face parte dintr-o campanie care se va desfasura in lunile aprilie – mai, atunci cand ofiterii de preventie din cadrul IPJ Maramures vor desfasura si alte actiuni in cadrul scolii „Avram Iancu”. Actiunea face parte din Programul „Dezvoltarea capacitatii de prevenire si investigare a cazurilor de pornografie infantila pe Internet”, program initiat, anul trecut, de catre Politia Romana impreuna cu Politia Norvegiana si finantat de Mecanismul Economic European EEA Grands.
„Cu ocazia zilei Sigurantei pe Internet am venit la scoala „Avram Iancu” pentru a aplica un chestionar elevilor pentru a afla nivelul de informare cu privire la utilizarea internetului. Programul va continua in lunile aprilie – mai, atunci cand va avea loc campania de preventie propriu-zisa”, a spus inspectorul Tania Sobranet, din cadrul IPJ Maramures.
Recomandarile generale ale campaniei privesc protejarea datelor personale, protejarea parolei, evitarea intalnirilor cu persoane cunoscute pe internet sau anuntarea parintilor despre intentia unor astfel de intalniri, selectarea atenta a imaginilor pe care le posteaza pe internet, respingerea unor contacte „agresive” venite din partea altor persoane si anuntarea acestor incidente.
Sursa: Andrei Gherghel