Aniversăm astăzi, 24 ianuarie 2020, 161 de ani de la Mica Unire, între Moldova și Țara Românească. Primul eveniment major care a dus la formarea statului național unitar a fost un pas vital pentru înfăptuirea Marii Uniri de la 1918. Această sărbătoare să ne fie prilej de a ne mândrii cu predecesorii noștri care și-au dedicat viața și activitatea pentru un ideal măreț. Exemplul lor să ne fie lecție de unitate, respect al aproapelui și al țării, de iubire, dar mai ales un punct de reper în a nu permite nimănui să ne dezbine. Avem nevoie mai mult ca oricând să fim uniți noi, românii.
Cei care se află la conducerea țării, indiferent de orientarea politică, mi-aș dori să fie inspirați de faptele marilor români care au obținut Mica, apoi Marea Unire. Să creăm premisele reîntoarcerii acasă a fraților noștri plecați în căutarea unui trai mai bun peste hotare. Să susținem prin programe și proiecte concrete creșterea natalității și să sprijinim cele mai importante categorii pentru viitorul României: copiii și tinerii. Să nu uităm nici de bătrânii noștri! Prin sudoarea și munca lor noi am avut parte de educație și viitor. Să nu permitem conducătorilor acestei țări să își bată joc de părinții și bunicii noștri! Pensii speciale ar merita cei care au lucrat zi de zi, zeci de ani, în condiții mai mult sau mai puțin umane, prin sacrificul vieții personale uneori. Ei au fost motorul care a făcut să funcționeze această țară. Astăzi, le scoatem ochii cu pensii mizere, în timp ce aceia care s-au perindat prin parlament și nu neapărat au contribuit concret la mai binele țării și al românilor, sunt recompensați cu pensii speciale și beneficii, în defavoarea majorității simple, a oamenilor care au muncit efectiv pentru țara noastră, pentru ca nouă să ne fie mai bine. Oameni pe care astăzi îi obligăm, după o viață grea și zeci de ani de muncă, să se chinuie de pe o zi pe alta, în timp ce grangurii se ceartă la televizor și se bat în interese politice, dar care nu produc, efectiv, nici un beneficiu pentru români, pentru România.
Prea ușor ne lăsăm amăgiți de politicieni, prea ușor acceptăm să ni se inducă ideea că țara noastră nu are multe de oferit cetățenilor săi. Greșit! Schimbarea se află în fiecare dintre noi, responsabilitatea ne aparține tuturor. Nu doar politicienilor, nu doar celor din administrație, ci nouă, tuturor, de la mic la mare, indiferent de poziția socială sau categoria profesională. Dacă vrem să întărim bazele țării noastre, trebuie să contribuim toți. Să ne gândim nu doar la binele personal, ci mai ales la binele comun. Să acționăm conduși de iubirea pe care o purtăm țării noastre și de dorința de a asigura un viitor mai bun generațiilor care vin după noi. Să generăm fiecare în mediul în care trăim și muncim schimbarea pe care ne-o dorim la nivel național. Să nu mai oferim încredere celor care ne dezamăgesc, să căutăm să susținem oamenii care fac într-adevăr ceva pentru comunitățile pe care le reprezintă. Comunități pentru care fac eforturi susținute, în pofida piedicilor care se pun prin birocrația excesivă, prin interesele politico-economice pe care unii și alții de la nivel central le dictează. Să nu mai permitem nimănui să strice ceea ce predecesorii noștri au obținut prin grele bătălii, tratative, uneori cu prețul vieții. Să construim, mai departe, România. Să o dezvoltăm, să o modernizăm, asigurând cetățenilor ei toate premisele unei vieți decente și a unui viitor stabil. Astăzi, de Ziua Unirii Principatelor Române, îi las pe alții să reitereze detaliile istorice, iar eu vă îndemn să sperați, să credeți, să iubiți, să puneți umărul la schimbare. Pentru români, pentru România! Pentru noi și pentru copiii noștri. Din respect pentru cei care s-au sacrificat pentru ca noi să avem astăzi un stat independent, unit, din iubire pentru cei care vin după noi.
Cătălin Cherecheș, primar al municipiului Baia Mare