Se implinesc 155 de ani de la primul eveniment major din istoria tarii noastre, care a dus la formarea Romaniei ca stat, cand Moldova si Tara Romaneasca au devenit un intreg. Mica Unire, cum este numit acest moment important din istoria neamului romanesc, a avut la baza o serie de valori pe care, acum, in aceasta perioada dificila pentru noi, romanii, trebuie sa le regasim.
Unirea Principatelor Romane se leaga strans de personalitatea primului domnitor al Principatelor Unite si al statului national Romanie, Alexandru Ioan Cuza. Un om deschis la minte si nerabdator ca poporul sau sa calce pe drumul Occidentului, in pofida rezistentei fortelor conservatoare si a inertiei. Un politician proeminent, cu o sustinuta activitate politica si diplomatica pentru recunoasterea Unirii Principatelor Romane, Alexandru Ioan Cuza poate si trebuie sa fie un exemplu pentru actuala clasa politica.
Desi suntem la 155 de ani distanta, gasim asemanari intre situatia de atunci a Romaniei si perioada actuala, cand incercam din rasputeri sa dezvoltam tara noastra, sa o ducem inspre Europa. Indarjirea si indemanarea cu care Alexandru Ioan Cuza reusea unirea principatelor romane, este un exemplu elocvent pentru actuala clasa politica, pentru eforturile sustinute pe care cu totii trebuie sa le facem pentru a obtinte reconstructia si dezvoltarea Romaniei, pentru a ne alinia celorlalte state europene.
Nici atunci, nici acum, evolutia nu si-ar fi avut locul daca multimea, respectiv romanii, nu ar fi indraznit sa viseze si sa spere. Astazi, cand sarbatorim 155 de ani de la Unirea Principatelor Romane, va indemn sa indraznim sa visam. Speranta intr-un viitor mai bun sa ne calauzeasca pasii tuturor. Sa privim cu incredere inainte, cu sufletul curat si dispusi sa contribuim la demersul comun de a reconstrui si dezvolta Romania!
Nu putem permite nimanui sa ne striveasca patriotismul. Trebuie sa fim uniti, sa indraznim sa pasim impreuna spre viitor, un viitor pentru care va trebui sa ne ingrijim sa fie unul mai bun, atat pentru noi, cat mai ales pentru copiii nostri. Si nu in ultimul rand…sa ne iubim tara! Sa nu ne fie frica sa ne trezim din inertia care ne-a condus in ultimii 20 de ani si sa indraznim sa reformam Romania, sa o dezvoltam. Sa putem fi mandri la batranete ca am reusit sa continuam sa scriem istoria mareata a tarii noastre, oferindu-le generatiilor care vor veni posibilitatea de a se aduna peste ani si de a sarbatori marile fapte ale inaintasilor lor.
Catalin Chereches
Primarul Municipiului Baia Mare
Sursa: Catalin Chereches