Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a obtinut avizul Comisiei Europene pentru o perioada suplimentara de tranzitie pentru alinierea la cerintele comunitare a laptelui crud de vaca produs in Romania
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a solicitat Comisiei Europene acordarea unei perioade suplimentare de tranzitie pentru Romania, pentru alinierea la cerintele comunitare a laptelui crud de vaca, cu cel putin un an peste data stabilita, de 31.12.2011.
Solicitarea Romaniei a primit avizul favorabil de principiu al Comisiei Europene, urmand ca in cel mai scurt timp, expertii ANSVSA sa definitiveze impreuna cu reprezentantii Comisiei Europene, planul detaliat al aplicarii acestei masuri.
Beneficiile prelungirii perioadei de tranzitie se vor reflecta asupra tuturor celor implicati in sectorul laptelui de vaca, crescatori si fermieri de animale si operatori din domeniu, centre de colectare sau unitati de procesare.
Cei care cresc un numar mic de animale au posibilitatea de a-si valorifica pentru cel putin inca un an laptele, iar unitatile de procesare pot procesa si vinde in continuare in Romania produsele respective.
Este o realizare ale carei beneficii imediate vor fi pastrarea locurilor de munca in domeniu sau crearea de altele noi, cresterea efectivelor de vaci de lapte si in esenta o modalitate de a evita implicatii sociale si economice nedorite, care ar putea rezulta ca urmare a sistarii activitatii unitatilor de industrie alimentara.
Esential este ca aceasta perioada suplimentara obtinuta sa fie constructiva si utilizata pentru aplicarea unor masuri si derularea unor programe menite sa duca la imbunatatirea calitatii laptelui crud de vaca, a sistemului de colectare a laptelui de vaca si la modernizarea si dezvoltarea fermelor agricole, in acord cu cerintele si reglementarile europene.
Fundamentarea solicitarii tarii noastre a fost raportul detaliat elaborat de catre ANSVSA privind evolutia situatiei din sectorul productiei si procesarii laptelui de vaca, care a inclus particularitatile nationale, dificultatile intampinate dar si avantajele de care ar beneficia Romania in cazul obtinerii unei perioade suplimentare de tranzitie.
Raportul a prezentat faptul ca din totalul de 111.988 de exploatatii pentru productia de lapte de vaca existente in Romania, peste 90 % sunt cele cu un efectiv de 1 – 3 capete de bovine.
Datele au aratat, de asemenea, ca dintre cele 1.464 de ferme, un numar de 510 deruleaza programe de modernizare si restructurare pentru atingerea conformitatii la cerintele europene, si ca dintre cele 1.613 de centre de colectare a laptelui 408 nu corespund din punct de vedere structural dar au intocmit programe de modernizare si restructurare.
Au fost mentionate in raport unitatile de procesare a laptelui, in numar de 114, dintre care o unitate ce corespunde cerintelor comunitare si proceseaza atat lapte conform cat si lapte neconform pe linii separate, si comercializeaza pe plan national si piata europeana, si cele 50 de unitati care corespund cerintelor structurale, proceseaza lapte neconform, de la care se comercializeaza produsele pe piata interna, identificate cu marca rotunda.
Incluse au fost si cele 63 de unitati care nu corespund cerintelor structurale, dar au intocmit programe de modernizare si restructurare pentru a atinge cerintele de conformitate pana la data de 31.12.2011. Si aceste unitati isi comercializeaza produsele pe piata interna, identificate cu marca rotunda.
Un alt argument inserat in raport a fost acela ca doar 80% din laptele furnizat de crescatorii de bovine din Romania fabricilor de procesare, este conform cu reglementarile europene.
Estimarea realizata de catre expertii ANSVSA la finele raportului prezentat Comisiei Europene, a aratat ca la sfarsitul perioadei de tranzitie acordate Romaniei, cel de 31.12.2011. un procent de 19% din laptele crud de vaca livrat la unitatile de procesare nu va putea atinge conformitatea cu parametrii de calitate (numar total de germeni/ml si numarul de celule somatice/ml) prevazut de reglementarile europene.
‘Avizarea favorabila de catre Comisia Europeana a solicitarii Romaniei de prelungire a perioadei de tranzitie pentru alinierea la cerintele comunitare de igiena a laptelui crud produs in Romania, pentru cel putin un an, reprezinta nu numai un castig pentru fermierii romani. Aceasta perioada suplimentara pe care noi o primim, trebuie sa fie una in care fermierii, producatorii, procesatorii, sub coordonarea specialistilor din Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, trebuie sa faca toate eforturile necesare pentru ca, dupa expirarea acestei perioade, alinierea la cerintele comunitare de igiena a laptelui crud produs in Romania sa fie finalizata! Stiu ca atingerea acestui tel presupune costuri financiare si eforturi umane sustinute, dar daca nu o facem acum, s-ar putea sa nu mai beneficiem de aceasta sansa niciodata!’, a declarat dr. Radu Roatis-Chetan, presedintele ANSVSA.
Sursa: ANSVA