Vezi VIDEO
Crescatorii de porci din cadrul Asociatiei Producatorilor de Produse Ecologice si Traditionale din Maramures au demarat un proiect care va insemna salvarea multor gospodari din judet si va revitaliza o rasa de porci aflata extrem de aproape de disparitie. Cu o finantare de la Consiliul Judetean, se vor cumpara 50 de porci din rasa Mangalita si se vor distribui, gratuit, unor gospodari. Dupa ce porcii se vor inmulti, proprietarii vor trebui sa dea purceii altor sateni, practica urmand sa fie perpetuata.
Maramuresenii vor sa revitalizeze o rasa primitiva de porci, care in anii ’70 a fost extrem de aproape de disparitie. Mangalita, supranumit „porcul cu parul cret”, este o rasa dezvoltata in Imperiul Habsburgic, originile sale pierzandu-se in timpuri stravechi. Specialistii in zootehnie sustin ca Mangalita a rezultat din incrucisarile porcilor salbatici din zona Balcanilor cu rase de origine asiatica aduse de catre romani in Europa. in anii ’50, o treime din porcii crescuti in Romania erau de rasa Mangalita.
„Rasa Mangalita este o rasa de porci foarte veche, empirica, a aparut in Romania si Ungaria acum 200 de ani de prin Serbia. S-a dezvoltat foarte mult, pana prin anii ’70, cand au aparut Marele Alb, Landrace si atunci au renuntat oamenii la Mangalita”, a declarat Ioan Tataran, presedintele Asociatia Producatorilor de Produse Ecologice si Traditionale (APPET) Maramures.
La 40 de ani dupa ce au renuntat la cresterea rasei Mangalita in favoarea raselor de carne cu strat mic de grasime, fermierii din Ungaria au redevenit interesati de cresterea „porcului cu parul cret”, a carui carne contine o contine mai putin colesterol si mai multi acizi grasi nesaturati decat rasele de carne.
„Carnea din Mangalita are niste calitati gustative si curative extraordinar de bune. Am trimis la Institutul de Cercetari Alimentare o bucata de slanina, sa ne faca profiulul lipidelor, si a rezultat 64,9% acizi grasi nesaturati, aceeasi cantitate care se gaseste in uleiul de masline, in grasimea de somon, in laptele de mama, in samburele de nuca. Directorul Institutului de Cercetari Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi, a spus: „Domnule, aceasta slanina se poate da in hrana bolnavilor de boli cardiovasculare”, pentru ca altii cumpara suplimente nutritive cu acizi grasi nesaturati, iar noi putem sa le dam pe cale naturala, prin aceasta slanina”, a declarat Tataran.
Dupa reusita experimentului din Ungaria, unde crescatorii de Mangalita au cunoscut o dezvoltare fara precedent, crescatorii de porci din Asociatia Producatorilor de Produse Ecologice si Traditionale din Maramures au demarat un proiect care va permite nu doar revitalizarea acestei rase, ci si un colac de salvare pentru multi sateni saraci.
„Vreau ca Maramuresul sa reprezinte un pionierat in ceea ce priveste revitalizarea rasei Mangalita. Avem promisiune de la Consiliul Judetean sa ni se acorde 20.000 lei, o suma modica, din care sa cumparam circa 50 de scrofite si vierusi de la Statiunea de Cercetari de la Turda, de Mangalita, pe care sa-i dam asa, in nuclee, la cativa gospodari, colegi din asociatie, si care la randul lor sa dea mai departe cate o purcelusa, doua, la alti colegi, de asa maniera incat visul nostru este sa vedem Maramuresul plin de Mangalita”, a mai mentionat presedintele APPET Maramures.
De valoarea rasei Mangalita nu s-au convins numai crescatorii de porci, ci si oamenii de stiinta. Un proiect condus de Universitatea de stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca urmareste conservarea potentialului genetic al acestei rase pentru constituirea unei banci criogenice ce va sta la baza multiplicarii populatiilor de Mangalita din Uniunea Europeana.
Sursa: Catalin Vischi