Vezi VIDEO
In timp ce majoritatea fermierilor din Romania se plang de presiunea crizei economice si de ajutorul slab primit din partea statului, mai multi maramureseni fac profituri tot mai mari de la an la an crescand bovine pentru carne. Rasa care a adus succesul in afaceri acestor zootehnisti se numeste Charolais si, pentru ca exista cerere foarte mare pentru export, investitorii fac planuri de dezvoltare.
Reprezentantii centrului regional nord-vest din cadrul Agentiei Nationale pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie (ANARZ) au precizat, pentru eMaramures, ca au in evidente cinci ferme unde cresc animale de rasa pura in Maramuresul Istoric si care, in ciuda recesiunii, au reusit sa obtina castiguri importante din cresterea animalelor. Niciunul dintre ei nu are in grija mai mult de 12 capete, insa eficienta economica a rasei Charolais s-a dovedit maxima, avand in vedere avantajele de intretinere si furajare.
„Au ajuns la concluzia ca acea rasa este cea mai buna, pentru ca valorifica conditiile de mediu care sunt oferite. Dovada ca rasa de carne a inceput sa ia amploare este faptul ca anul trecut, in Maramures, s-au insamantat peste 16.300 de capete cu material seminal de carne“, a relatat dr. inginerul Ioan Mihalca, seful Centrului Regional 6 Nord Vest al ANARZ.
Vacile crescute de acesti fermieri maramureseni s-au adaptat foarte bine la conditiile regiunii. Ele sunt animale robuste, care la perioada maturitatii ajung sa cantareasca pana la 1.000 de kilograme. Specialistii spun ca aceasta rasa prezinta un singur dezavantaj – cel de comercializare.
„Singurul inconvenient este valorificarea acestora pe piata. Am ajuns sa se faca un comert salbatic. Se iau si se vand la beneficiari care profita de pe urma crescatorilor de animale. Sigur ca un mod de a corecta aceasta valorificare animala ar fi organizarea unei asociatii, care ar putea accesa fonduri pentru a construi centre de licitatie in care animalele ar putea sa fie valorificate la pret real“, a mai aratat inginerul Ioan Mihalca.
Un tanar angajat la ferma de vaci Charolais din Baia Mare a explicat ca a renuntat la munca din Germania pentru a sta aproape de fermierul maramuresean, care a reusit sa faca profit din cresterea animalelor. „Am fost plecat in strainatate aproximativ trei ani si acolo mi-am acumulat toata experienta. Eu, fiind de la oras, niciodata n-am avut de-a face cu animale. Am venit acasa intr-o vacanta si, intamplator, am gasit in ziar un anunt cum ca se cauta sofer-tractorist si am fost foarte curios ce conditii se ofera in agricultura in Romania si asa am ramas“, a relatat Vlad Rus Zah.
Potrivit reprezentantilor ANARZ, in acest moment, Maramuresul se numara printre principalii furnizori la export de carne de vita, mare parte dintre solicitari venind dinspre societati de desfacere din Olanda, Italia si Franta.
Sursa: Cosmin Carp